Idealne sezonowe ciasto truskawkowe z nutką migdałową
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
szklanka cukru
4 duże jajka
szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych
Kruszonka:
100 g mąki
olejek migdałowy
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
Ucierane ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie utrzeć masło, na jasną i puszystą masę., dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
kruszonka : Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze