Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem! Wiśnie nadają ciastu kwaskowości, a czekolada słodkości. Choć nie przepadam za surowymi wiśniami do ciast często je wykorzystuje! Ciasta z ich udziałem smakują pysznie!!!
Składniki:
Blaszka 24x36cm
Składniki:
• 0,5 kg mąki,
• 1 kostka margaryny,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 200g cukru,
• 5 jajek,
• Szczypta soli,
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
• Około 250 g wiśni,
• Cukier puder do posypania,
Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy.
Czekoladę kroimy w kostkę.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do miski wkładamy margarynę oraz cukier. Razem ucieramy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka.
3.Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Po dokładnym wymieszaniu do masy dodajemy stopniowo ubitą pianę.
4.Delikatnie łączymy ją z ciastem. Do gotowego ciasta wsypujemy czekoladę. Mieszamy całość.
5.Gotowe ciasto wykładamy warstwami ma blaszkę. Najpierw wykładamy 1/3 ciasta. Na ciasto wykładamy część wiśni. Na to wykładamy kolejną część ciasta i ponownie część wiśni. Całość przykrywamy ostatnią częścią
Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C.
Komentarze