Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą

4.5 (181 ocen)

Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem! Wiśnie nadają ciastu kwaskowości, a czekolada słodkości. Choć nie przepadam za surowymi wiśniami do ciast często je wykorzystuje! Ciasta z ich udziałem smakują pysznie!!!

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 kostka margaryny,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 200g cukru,
    • 5 jajek,
    • Szczypta soli,
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    • Około 250 g wiśni,
    • Cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane wiśnie 1. Wiśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy.
    Czekoladę kroimy w kostkę.
  • dodawanie żółtek 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Do miski wkładamy margarynę oraz cukier. Razem ucieramy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka.
  • dodawanie piany 3. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Po dokładnym wymieszaniu do masy dodajemy stopniowo ubitą pianę.
  • dodanie czekolady 4. Delikatnie łączymy ją z ciastem. Do gotowego ciasta wsypujemy czekoladę. Mieszamy całość.
  • wykładanie ciasta 5. Gotowe ciasto wykładamy warstwami ma blaszkę. Najpierw wykładamy 1/3 ciasta. Na ciasto wykładamy część wiśni. Na to wykładamy kolejną część ciasta i ponownie część wiśni. Całość przykrywamy ostatnią częścią
    Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować