Ucierany jabłecznik

4.5 (180 ocen)

  • Łatwy

Duża ilość jabłek pomiędzy mięciutkim ciastem sprawia, że całość rozpływa się w ustach.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - margaryna: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietana kremówka: 1 szklanka
    NADZIENIE::
    - jabłka: 1 kilogram
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierany jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać cukier i chwilkę razem przesmażyć na koniec dodać cynamon i wystudzić.
  • 2. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i wystudzić.
    2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i do pieczenia i ucierać w trakcie dodać śmietankę i przestudzoną margarynę.
  • Ucierany jabłecznik 3. Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta.
  • 4. Formę do pieczenia 28cm na 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką na dno wylać połowę ciasta i piec w temp. 180 st 20 min po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika posmarować pozostałym białkiem, wyłożyć na nie całą masę jabłkowa i wylać resztę ciasta.
  • 5. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na 25-30 min i dopiec ciasto po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować