uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym z szybkowara

4.5 (159 ocen)

podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • udka kurczaka 4 duże, przyprawa Pesto Peperroncino 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, curry Liście suszone 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1.
    z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin............

    do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami...............

    włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie..............

    wyjąć udka na talerz, wywar przelać do rondla, makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru..............

    mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu.................

    wsypać natkę pietruszki i dodać przyprawę w płynie do smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować