Udka na ryżu

4.06 (280 ocen)

  • 20 min

Przepis bardzo prosty dla osób lubiących kurczaka z ryżem.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg udek
    2 szklanki ryżu (surowego)
    3 cebule
    1 czerwona papryka
    przyprawa uniwersalna

    zalewa:
    5 szklanek wody
    0,5 kostki masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ostrej papryki
    4 łyżki ketchupu
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.06 (280 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka jeszcze bez zalewy. 1. Udka obsypać przyprawa uniwersalna. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę- wymieszac z ryżem. Blachę posmarować olejem i wsypać ryż. Na ryżu poukładać udka.
  • Udka zalane zalewą, przed wlożeniem do piekarnika. 2. Zalewa:
    Do garnka wlać wodę, wrzucić czosnek przeciśniety przez praskę, dodać masło, cukier, ostrą paprykę, ketchup, 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna. Zalewe zagotowac.

    Następnie zalewą zalać ryż. Piec w piekarniku okolo 80 minut w 200stopniach.

Porady

surową papryke można zastąpić marynowaną. Czas pieczenia może sie wydłuzyc bądz skrócic, zaleznie od piekarnika. Radzę po około godzinie sprawdzić czy ryż jest miękki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować