Udka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Udka kurczaka umyć, wytrzeć do sucha, posypać solą i pieprzem. Mięso oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione udka zdjąć z patelni.
2.Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojone wcześniej warzywa. Wlać bulion i dołożyć pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem do miękkości. Posypać natką pietruszki lub listkami bazylii.
Komentarze