Udka duszone w pomidorach

4.48 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zamiast tradycyjnie upiec udka kurczaka, postanowiłam je udusić w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami. Do tego ziemniaki lub ryż i mamy pyszny, sycący obiadek :)

Składniki:

  • 2-3 udka kurczaka
    1 czerwona papryka
    40 dag pomidorów z puszki ( w kawałkach)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    200ml białego wina
    3 łyżki zielonych oliwek
    200ml bulionu
    przyprawa do kurczaka
    łyżeczka suszonego oregano
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka przypraw 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione udka zdjąć z patelni.
  • podsmaż warzywa 2. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je winem i gotować bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy wlać bulion i przełożyć pomidory z puszki. Do sosu dołożyć pokrojone oliwki. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  • sos 3. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z grubym makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować