Udka faszerowane pieczarkami, serem żółtym i kawałkami piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kości i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
lub oleju
Nastepnie na rozpuszczonym maśle usmażyć pokrojone lub posiekane pieczarki z pokrojona w kostke cebulą .Gdy lekko przestygną ,dodać kokrojone w kostkę mięso z piersi, ser żółty starty na tarce i całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na koniec połączyć wszystko z jajkiem i bułką tartą.
Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu a następniegrubszą nitką dokładnie zeszyć do siebie naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka.
Wierzch posypać przyprawami i odstawić na 20-30 minut a nastepnie piec ok. 60 minut w temp. 180 co jakis czas podlewając udka woda albo wywarem.-bulionem.
Komentarze