Udka faszerowane pieczarkami, serem żółtym i kawałkami piersi kurczaka

4.49 (162 ocen)

  • 1 godz. 40 min

SMACZNE , , FAJNIE NADZIANE I AROMATYCZNE.Apetyczne na goraco jak i na zimno jako przekąska:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka swojskiego

    farsz : 1 mniejsza pojedyncza pierś z kurczaka
    80 g świezych pieczarek
    1 mała cebula,
    masło lub olej do smażenia
    50 g sera żółtego
    1 jajko
    łyzeczka bułki tartej
    przyprawy:
    pieprz ziołowy ,
    pieprz czarny ,
    , papryka słodka
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka faszerowane pieczarkami, serem żółtym i kawałkami piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kości i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
    lub oleju
    Nastepnie na rozpuszczonym maśle usmażyć pokrojone lub posiekane pieczarki z pokrojona w kostke cebulą .Gdy lekko przestygną ,dodać kokrojone w kostkę mięso z piersi, ser żółty starty na tarce i całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na koniec połączyć wszystko z jajkiem i bułką tartą.

    Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu a następniegrubszą nitką dokładnie zeszyć do siebie naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka.


    Wierzch posypać przyprawami i odstawić na 20-30 minut a nastepnie piec ok. 60 minut w temp. 180 co jakis czas podlewając udka woda albo wywarem.-bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować