Udka, filety z ziemniakami, marchewka i groszkiem

4.5 (194 ocen)

Bardzo smaczny i niedrogi obiad. Robię go bardzo często.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 udka lub filety,
    • 1 ząbek czosnku,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    Ziemniaki ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, również pokrojona w kostkę
    • 1 średnia cebula posiekana,
    • 1 ząbek czosnku, posiekany,
    • 15-20 dag zielonego groszku (może być również mrożony lub z puszki),
    • 3-4 plasterki pora,
    • 1 łyżeczka lubczyku,
    • 1 szklanka bulionu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka masła,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka, filety z ziemniakami, marchewka i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obieramy ze skóry lub filety (możemy pokroić je w paski) nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą oraz ostra papryką- odstawiamy do lodówki .
    Zawijamy w folię aluminiową.
    Udka pieczemy 40-50 min (w zależności od wielkości),a filety 30-40 min w temperaturze 170 °C.

  • 2. Ziemniaki: ( ja przygotowuje w szybkowarze):
    Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i maśle. Dodajemy marchew, pora, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i groszek, zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk i przyprawiamy do smaku, dusimy aż będą miękkie(około 15 min).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować