Danie pasuje na wszystkie okazje mięsko chrupiące,kapustka duszona z białym winem.
1 godz. 30 min
Składniki:
ok.1 udek lub ćwiartek z kurczaka
1 kg. kapusty kiszonej
przyprawa do kurczaka ostra
przyprawa do kurczaka złocista
czosnek granulowany
1 szklanka białego wina
70 dag. pieczarek
1/2 kostki masła lub margaryny
przyprawa do bigosu
ziele
liść laurowy
ok.1/2 szklanki mąki
olej do smażenia
Udka kurczaka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurczaka oprószyć przyprawami.Ja wszystkie przyprawy mieszam w miseczce.(przyprawy do kurczaka,czosnek). Mieszanką posypuję mięsko.
Odstawić aby naszło.Po około dwóch godz.mięso oprószyć mąką wymieszaną z papryka słodką i obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Kapustę opłukać, obgotować.
Masło rozpuścić w garnku,przełożyć obgotowaną kapustkę, dodać przyprawy :liść, ziele,ok.3 łyżek przyprawy do kapusty.Poddusić.
Pieczarki obrać pokroić na plasterki,podsmażyć na maśle.Dodać do kapusty na samym końcu dodajemy winko doprawiamy kapustkę do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kapustę,następnie kładziemy mięso i przykrywamy kapustą.Naczynie przykryć wstawić do piekarnika na ok.40 minut.
Porady
Na większą ilość osób danie to można zrobić w brytfance, przykryć folią aluminiową.
Komentarze