Udka kurczaka w sosie ziołowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To jest nasze ulubione niedzielne danie. Uwielbiam szykować je dla naszej rodziny i patrzeć jak każdemu smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki ryżu
    2 cebule
    5 udek kurczaka

    sos:
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    5 szklanek wody
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki Vegety
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    łyżeczka cukru
    6 łyżek ketchupu
    przyprawy ziołowe: bazylia, oregano, tymianek

Udka kurczaka w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wysypać na blachę, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie podsmażone wcześniej na patelni udka.


    Przygotowanie sosu:
    Masło rozpuścić na wolnym ogniu z posiekanym czosnkiem. Gdy się poddusi dodać, dodać wodę i przyprawy. Zagotować. Doprawić ketchupem.


    Zalać sosem kurczaka z ryżem i wstawić do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny w temp. 200°C

Porady

Gotową potrawę można przyozdobić porem lub pietruszką. Do sosu można dodać również curry. Potrawa nabierze wtedy lepszej głębi smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy