Udka kurczaka w porach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oj! bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    500 g ziemniaków
    200 g marchewki
    2 białe części pora
    2 łyżki oleju
    5 łyżek mleka
    200 g startego sera żółtego
    kiełki rzodkiewki
    koperek
    papryka słodka mielona
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka w porach 1. Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc).

    Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min.

    Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem, posiekanym koperkiem i kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować