Trochę inny sposób na tradycyjne udka, które podaje każda z nas. Pachnące przyprawą korzenną i czosnkiem soczyste udka, w sam raz na niedzielny obiad
2 godz.
Składniki:
na 2 osoby
2 udka z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki chili
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz
sól
Udka kurczaka w przyprawie do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć marynatą drób, zostawić na 1 godz. Pod godzinie wyłożyć udka do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową, zapiekać przez 45 min w 180 st, następnie zdjąć folię i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Piec przez 15 min, aż skórka będzie brązowa.
Komentarze