Połączenie śliwek z korzennymi przyprawami oraz sosem sojowym, sprawia, że udka smakują trochę orientalnie. Szynka parmeńska jest zawsze mile widziana - owinięta wokół udek robi się bardzo chrupiąca.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- udka kurczaka: 8 sztuk
- szynka parmeńska: 8 plastrów
- świeży tymianek: 1 pęczek
- sos sojowy: 2 łyżki
SOS śLIWKOWY:
- śliwki: 1 kilogram
- czerwony ocet winny: 2 łyżki
- miód: 1 łyżka
- anyż gwiazdkowy: 1 sztuka
- goździki: 3 sztuki
- czerwona cebula: 1 sztuka
- cynamon i imbir: 1 szczypta
- brązowy cukier: 5 łyżek
- sok z limonki: 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
Udka kurczaka z pieczonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć. Owinąć szynką. Umieścić w naczyniu do pieczenia. Podlać oliwą, sosem sojowym i posypać tymiankiem. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2.W międzyczasie przygotować śliwki.Umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i pokrojoną w piórka cebulę, anyż, goździki i cukier. Smażyć aż staną się miękkie a cukier zacznie się karmelizować. Wlać ocet, miód i sok z limonki. Doprawić imbirem i solą.
3.Kurczaka wyjąć z piekarnika i dodać śliwki. Zapiekać razem jeszcze 20 minut.
Komentarze