Jeżeli znudzą Wam się ziemniaki i ryż jako dodatek do mięsa,możecie przygotować kopytka.Pyszne i aromatyczne mięso,pachnie cebulą,czosnkiem i porem.Polecam.
Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie nacieramy przyprawami i olejem,odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
Cebule obieramy i kroimy w piórka,pora oczyszczamy,płuczemy i kroimy w dość grube krążki.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do woreczka do pieczenia wkładamy udka i warzywa,następnie podlewamy kilkoma łyżkami oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy,następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Do ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta formujemy wałek,lekko spłaszczamy i kroić kilkucentymetrowe kluski,tępą stroną noża możemy zrobić wzorek.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem,około 4-5 minut od wypłynięcia.Należy uważać,żeby się nie rozgotowały.Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3.Na talerze nakładamy udko,porcje warzyw i kopytek.Podajemy.
Komentarze