Patent na tak nadziane mięsko powstał gdy znudziły się nam zwyczajne udka z kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.
Składniki:
6 udek z kurczaka
15 dag salami
10 dag twardego sera żółtego
przyprawa gruboziarnista do mięsa
zioła włoskie z młynka do smaku
2 liście laurowe
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Udka pieczone z serem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia.
Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem.
2.Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa
3.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca"
Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.
Komentarze