Udka pieczone z serem i salami

5 (182 ocen)

Patent na tak nadziane mięsko powstał gdy znudziły się nam zwyczajne udka z kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    15 dag salami
    10 dag twardego sera żółtego
    przyprawa gruboziarnista do mięsa
    zioła włoskie z młynka do smaku
    2 liście laurowe
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Ser

Udka pieczone z serem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nacieramy udka 1. Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia.
    Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem.
  • farsz wciskamy pod skórkę 2. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa
  • Przed pieczeniem 3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca"
    Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować