Udka po myśliwsku z cebulką

0 (0 ocen)

Udka w przyprawie myśliwskiej pieczone na młodej cebulce.

Składniki:

  • 4 udka (górne części)
    4 nieduże młode cebule
    oliwa
    sól
    papryka słodka mielona
    przyprawa myśliwska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka po myśliwsku z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, odcinamy tłuszcz, osuszamy i przyprawiamy solą, papryką słodką i przyprawą myśliwską. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, które następnie dzielimy na "płatki".
    Na dnie brytfanny rozprowadzamy 1 łyżkę oliwy i układamy cebulę. Lekko solimy, skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i rozkładamy równą warstwą.
  • 3. Na cebuli układamy udka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1 godzinę, odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10-15 minut, aby udka ładnie się zrumieniły.
  • 4. Udka wraz z cebulką podajemy z ziemniakami i dowolną surówka lub sałatką, albo z jarzynką.

Porady

W ten sam sposób możemy przyrządzić również skrzydełka lub dolne części udek (tzw. pałki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Przyprawy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować