Udka po myśliwsku z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, odcinamy tłuszcz, osuszamy i przyprawiamy solą, papryką słodką i przyprawą myśliwską. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
2.Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, które następnie dzielimy na "płatki".
Na dnie brytfanny rozprowadzamy 1 łyżkę oliwy i układamy cebulę. Lekko solimy, skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i rozkładamy równą warstwą.
3.Na cebuli układamy udka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1 godzinę, odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10-15 minut, aby udka ładnie się zrumieniły.
4.Udka wraz z cebulką podajemy z ziemniakami i dowolną surówka lub sałatką, albo z jarzynką.
Porady
W ten sam sposób możemy przyrządzić również skrzydełka lub dolne części udek (tzw. pałki).
Komentarze