Udka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka przeciąć na pół i lekko ponacinać wierzch (mięso będzie lepiej zamarynowane i zyska na soczystości po upieczeniu). Następnie obficie natrzeć przyprawami oraz ziołami. Włożyć na noc do lodówki.
2.Na ciasto marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Następnie wszystkie składniki dokładnie zagnieść - włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
3.Schłodzone ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części omączonymi dłońmi uformować placek, umieścić na nim zamarynowane mięso i pokryć w całości ciastem.
4.Blachę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia, lekko natłuścić. Na papierze ułożyć przygotowane mięso. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem.
5.Piec 40 - 45 min (200 st. C).
Udka w cieście smakują na ciepło i na zimno.
Komentarze