Udka w konfiturze z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

Słodko-winna cebula odpowiednio długo duszona, a następnie pieczona. Idealnie pasuje do udek z kurczaka.

Składniki:


  • 1 kg udek z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    1,5 kg czerwonej cebuli
    1/2 szklanki cukru brązowego
    300ml czerwonego wytrawnego wina
    3/4 szklanki octu balsamicznego
    sól
    pieprz czarny
    masło

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i odłożyć.
    Cebulę skroić w piórka i na niewielkiej ilości masła przysmażyć. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Wszystko razem dusić, aż cebula zdecydowanie zmięknie, a płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
    Udka obsmażyć mocno z dwóch stron, aż się zarumienią. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć trochę duszonej cebuli. Ułożyć obsmażone udka. Wyłożyć resztę cebuli. Na patelnie wlać odrobinę wody i wymyć smaki. Wlać do udek.
    Piec w 180*C przez 45min. Podać z ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować