Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne mięso w aromatycznym majeranku pod cebulową pierzynką.....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
    2 łyżki majeranku
    1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    3 cebule
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól himalajska
    pieprz czarny z młynka

Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W marynacie 1. Udka myję,osuszam na reczniku papierowym,oddzielam pałki od podudzi ,nacieram oliwą z każdej strony,solę równomiernie i wcieram majeranek oraz posypuję pieprzem,i przyprawą do kurczaka układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieram kroję w piórka obsypuję wierzch mięsa,przykrywam naczynie i wkładam na całą noc do lodóki aby mięso przeszło przyprawami. Na drugi dzień wyciagam z lodówki ogrzewam do temp pokojowej i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180*c i piekę około 50 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie aby mięso i cebula się przyrumieniła. Podaję gorace z bukietem ulubionych surówek i pure ziemniaczanym

Komentarze

Podobne przepisy