Mamy już kanapki,czas na coś bardziej treściwego:) proponuje udka w ziołach prowansalskich. Smakują na ciepło, jak i na zimno, doskonałe na piknik.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- udka z kurczaka: 3 sztuki
- sól,pieprz do smaku: 2 szczypty
- zioła prowansalskie (ok. jedna łyzka wychodzi na jedno udko): 3 łyżki
- olej do pieczenia: 4 łyżki
Udka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180*
2.Udka dzielimy na 2 części, przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.Wkładamy mięso kurczaka do naczynia żaroodpornego, wlewamy olej,
4."obtaczamy" mięso w oleju....
5....pieczemy w 180* do momentu aż skórka się zarumieni, potem zmniejszamy temperaturę do 110 i tak już do końca pieczenia pozostaje
6.*można piec z termoobiegiem wtedy nastawiamy piekarnik do 160* potem zmniejszamy do 100*.
Ja nie używam w tym przypadku termoobiegu, gdyż mam wrażenie że mięso jest suche.
Komentarze