Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

5 (189 ocen)

  • 60 min

Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni , a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują

  • 60 min

Składniki:


  • 4 udka od kurczaka

    1/3 brokuła

    3 garście liści z młodych pokrzyw

    1 cebula

    1/2 bułki czerstwej

    1 jajko

    1/2 łyżeczki soli

    pieprz do smaku

    1 łyżeczka majeranku

    olej do smażenia

    2 ząbki czosnku

    cukier szczypta


Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrzywy sparzone 1.

    Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą.
  • mielone pokrzywy brokuły bułka 2.
    Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
    PokrzywyTeż miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta.
  • udka nadziane 3. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się.
  • udka smażone 4. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować