Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą.
2.
Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
PokrzywyTeż miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta.
3.Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się.
4.Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu
Komentarze