Udka z kurczaka w pomarańczowym soku

4.5 (187 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jadłam takie udka u koleżanki i bardzo mi smakowały, poprosiłam ja o przepis i sama wypróbowałam

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA UDKA:
    - sok pomarańczowy: 1 szklanka
    - ocet jabłokowy: 1 łyżka
    - udka kurczaka: 6 sztuk
    - bułka (czerstwa): 1 sztuka
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - smalec: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w pomarańczowym soku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka umyć i osuszyć, przekroić na pół. Sok pomarańczowy (najlepiej wyciśnięty ze świeżych pomarańczy) połączyć z octem jabłkowym. Włożyć udka do żaroodpornego naczynia, zalać zalewą i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180C i piec 30 minut.
  • 2. Czerstwą bułkę potarkować, wymieszać z pieprzem. Wyjąć podpieczone udka, chwilkę odczekać, obtaczać je w bułce. Smalec rozpuścić na patelni smażyć po 3 minuty z każdej strony. Najsmaczniejsze są z dzikim ryżem i mixem salat, ale może być też podawany z ziemniakami lub samym pieczywem. smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować