Udka z kurczaka zasmażane w sosie cebulowo-marchewkowym

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Potrawa ta szczególnie przypadła do gustu mojemu chłopakowi. Sądzę, że każdy mężczyna będzie zadowolony gdy zje taki obiad.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    1i 1/2 sosu słodko-kwaśnego lub ketchupu
    4 duże cebule
    2 duże marchewki
    3 pomidory
    miód (1 łyżka)
    papryka słodka (łyżka stołowa)
    sól
    pieprz
    oregano
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka zasmażane w sosie cebulowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Udka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie natrzeć je solą oraz pieprzem ( ewentualnie przyprawą do kurczaka) wstawić do lodówki na min. 1godz. (ja przygotowuje je dzień wcześniej i zostawiam na całą noc)
    2. Cebulę obrać, pokroić w drobne plasterki, następnie zezłocić i zdjąć na miseczkę.
    3. Udka obtoczyć w mące.
    4. Dolać olej na patelnie na której smażyliśmy cebulkę i rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury
    5. obsmażyć udka, aż się zezłocą.
    6. Obsmażając drugą stronę udek dorzucić między nie pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pokrojone na 4części pomidory. Zostawić tak na jakieś 5minut(do czasu obsmażenia drugiej strony)
    7. Następnie na patelnię wlać około 1i1/2 szklanki sosu słodko-kwaśnego, zeszkloną wcześniej cebulkę oraz miód.
    8. Doprawić według uznania solą, pieprzem, oreganem, papryką słodką
    9. Zamieszać to wszystko i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy.
    10. Podawać z ziemniaczkami.

Porady

Osobiście polecam dodać więcej pieprzu i papryki. Smak nabiera wtedy więcej charakteru. A potrawa działa jak afrodyzjak. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować