1.udka myjemy, osuszamy ręcznikiem i dzielimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
2.przygotowujemy marynatę:
na patelnię wkładamy 2-3 łyżki smalcu
4 łyżki keczupu
3 łyżki miodu
1 płaska łyżka vegety
5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty
wszystko podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników
3.lekko ostudzona marynatę nakładamy na udka, staramy się żeby nie spłynęła z udek. Zostawiamy by udka przeszły marynata najlepiej na dobę lub kilka godzin przed planowanym pieczeniem. pieczemy w 180 C około 1godziny. Pod koniec pieczenia dogladamyi staramy się żeby marynata na wierzchu udek się nie przypiekła.
Porady
Ja bardzo lubię czosnek także ja zawsze daje całą główkę czosnku. Możemy w ten sposób przygotować także skrzydełka.
Komentarze