Udka z ryżem i warzywami

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moi domownicy zajadają się nimi.

Składniki:

  • ● 5 udek z kurczaka
    ● puszka kukurydzy
    ● puszka groszku
    ● 3 średniej wielkości marchewki
    ● 1,5 szkl. ryżu
    ● 3 drobiowe kostki rosołowe
    ● 1/3 szkl. oleju
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● sól
    ● czarny mielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę i groszek dokładnie osączamy z zalewy. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Mieszamy z surowym ryżem, kukurydzą i groszkiem. Przekładamy do naczynia
    żaroodpornego i zalewamy 2,5 szklanki wody.
  • 2. Pół szklanki wody zagotowujemy, rozpuszczamy kostki rosołowe. Do bulionu wlewamy olej, mieszamy. Wlewamy do ryżu z warzywami, dokładnie mieszamy.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy czosnkiem, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  • 4. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym , na ryżu
    z warzywami. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 °C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować