Udka ze śliwkami w lekko winno-śliwkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pysznie , lekko kwaskawo.., .po prostu polecam:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    – 4 udka z kurczaka
    – kilka fioletowych śliwek
    – 2 łyżki musztardy ziarnistej
    -pół szklanki czerwonego wina
    p-ół szklanki bulionu drobiowego
    – 3 łyżki oliwy z oliwek do obsmażenia kurczaka
    – pół łyzeczki tymianku

    – sól,
    pieprz
    przyprawa do drobiu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Udka ze śliwkami w lekko winno-śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka przekroic na połowe , przyprawić i osmażyć z obu stron na złoto.
    Przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przyprawić tymiankiem, wlać czerwone wino, bulion,, musztardę i piec przez ok. 30 min. w temp 180 s.C.

    Na kwadrans przed końcem zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego , mięso podlać parę razy sosem, dodać umyte i pokrojone w szerokie paski śliwki.
    Po upieczeniu podawac z sosem śliwkowym i upieczonymi paskami sliwek.Smacznego

Porady

mozna podawac z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Śliwki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować