lubię kombinacje smaków- ta udała się wyjątkowo smacznie. polecam bo zachwyci podniebienie
Składniki:
na 4 porcje:
4 udka,
1 wypasiony por lub 2 zwyczajne :) pokrojone w pół talarki
2 marchewki starte na małych oczkach jarzynowych
1 cebulka pokrojona w drobną kostkę
1/4 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do kurczaka Prymat
2 ząbki czosnku pokroić w plasterki
1 liść laurowy
sól
Udko w sosie z pora i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na patelnię wlej olej. dodaj por i marchewkę oraz cebulę i czosnek. wszystko podsmażyć następnie dodać liść laurowy i przyprawę do kurczaka oraz sól do smaku i 1/2 szkl wody lub rosołu. całość zagotować.
udka oczyścić opłukać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. na udka wylać wcześniej przygotowany sos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-50 min. podawać z ziemniakami i surówką. udka można posypać jeszcze świeżym porem i marchewką. naprawdę zadziwiający smak. polecam :)
2.jest to bardzo tanie danie z produktów ogólnodostępnych, od początku do końca wymyślonym przeze mnie, bardzo smaczne, zdrowe i sprawdzone.
proste łatwe danie na obiad który może ugotować każda pani domu.
Porady
tym sosem można też przyprawić udka z rosołu tylko nie piec w piekarniku a poddusić na patelni
Komentarze