udko w sosie z pora i marchewki

5 (167 ocen)

lubię kombinacje smaków- ta udała się wyjątkowo smacznie. polecam bo zachwyci podniebienie

Składniki:

  • na 4 porcje:
    4 udka,
    1 wypasiony por lub 2 zwyczajne :) pokrojone w pół talarki
    2 marchewki starte na małych oczkach jarzynowych
    1 cebulka pokrojona w drobną kostkę
    1/4 szkl oliwy z oliwek
    2 łyżki przyprawy do kurczaka Prymat
    2 ząbki czosnku pokroić w plasterki
    1 liść laurowy
    sól
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udko w sosie z pora i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na patelnię wlej olej. dodaj por i marchewkę oraz cebulę i czosnek. wszystko podsmażyć następnie dodać liść laurowy i przyprawę do kurczaka oraz sól do smaku i 1/2 szkl wody lub rosołu. całość zagotować.
    udka oczyścić opłukać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. na udka wylać wcześniej przygotowany sos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-50 min. podawać z ziemniakami i surówką. udka można posypać jeszcze świeżym porem i marchewką. naprawdę zadziwiający smak. polecam :)
  • 2. jest to bardzo tanie danie z produktów ogólnodostępnych, od początku do końca wymyślonym przeze mnie, bardzo smaczne, zdrowe i sprawdzone.
    proste łatwe danie na obiad który może ugotować każda pani domu.

Porady

tym sosem można też przyprawić udka z rosołu tylko nie piec w piekarniku a poddusić na patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Por Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować