Udko z nadzieniem i kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

udko inaczej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3- 4 udka
    1 jabłko
    pół papryki
    ogórek
    cebula
    pół szkl białego wina
    1 łyżki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    oregano
    bazylia
    łyżka masła

Udko z nadzieniem i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i wyluzować , (kości przydadzą się na wywar do zupy)
    Rozłożyć mięso, nadziać kawałkiem jabłka, papryki, cebuli i ogórka, zwinąć skórką do zewnątrz i spiąć wykałaczkami.
    W rondelku rozgrzać łyżkę masła przysmażyć roladki i podlać winem, a następnie wodą, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. dusić ok 35 min na wolnym ogniu.
    Roladki podawać z kluskami śląskimi polane sosem który powstał podczas duszenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy