Udziec z indyka duszony w winie

3 (2 ocen)

Potrawa ta można zaspokoić największych koneserów wikwintnego jedzenia

Składniki:

  • 1 udziec z indyka (ok.. 800 g )
    1 średnia pokrojona w kostkę cebula,
    2 łyżki tłuszczu do smażenia,
    1 łyżka pszennej mąki,
    200 ml rosołu (może być z kostki),
    3 dag suszonych leśnych grzybów
    sól pieprz

    marynata:
    150 ml czerwonego wytrawnego wina,
    1 łyżka sosu sojowego,
    1 duży ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku,
    1 łyżeczka ostrej musztardy,
    ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
    20 ml czystej wódki.
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wina

Udziec z indyka duszony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć wzdłuż kości. Kość usunąć (wymaga to trochę wprawy albo czasu) Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na ½ godziny. Pokroić w plastry. Grzyby namoczyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wody w której się moczyły. Przygotować marynatę: Składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Indyka ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Co jakiś czas mięso przewracać. Po tym czasie mięso wyjąć. Marynatę zachować. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego mięso i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 10 min). Dodać cebulę. Dalej smażyć do jej zeszklenia. Wlać rosół, marynatę i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę ubywania płynu podlewać wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Gdy mięso miękkie, wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością wody. Polać częścią sosu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować