Udziec z indyka z marchewką

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Udziec z indyka to lekkie i nietłuste mięso, trochę zapomniane i niedoceniane, a jest bardzo smaczne. Idealne też dla osób będących na diecie. Indyka upiekłam z małymi marchewkami, które po przekrojeniu mięsa utworzyły pomarańczowe oczka :)

Składniki:

  • 3 małe udźce z indyka (z kością)
    ok 12 małych marchewek

    MARYNATA:
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki ketchupu łagodnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udziec z indyka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u0k4fq 1. Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso.
    Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny.
  • image-272e2nc 2. Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec. Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą.
  • image-0ok5c6v 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5godziny. Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć 10minut przed krojeniem.

Porady

Układając marchewkę na mięsie można dodatkowo wcisnąć kawałki mozzarelli lub żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Marynata Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować