Ukrainka

5 (192 ocen)

Ciasto wymaga pracy, ale warto się poświecić bo jest pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki sody
    3 łyżki miodu
    3 szklanki maki pszennej
    Krem:
    litr mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2 opakowania cukru waniliowego
    szklanka cukru pudru
    kostka margaryny palmy( lub masło)
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Jajka ubijać z cukrem na parze przez ok 15 min, zdjąć z graczka z woda dodać sodę, kakao i miód . Wsypać 1 szklankę mąki i utrzeć na gładka masę. Wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na piec część, rozwałkować każda bardzo cienko i upiec , każdy placek osobno. Po upieczeniu każdy placek przycisnąć deseczka aby się nie powyginały.
  • 2. Krem:
    Z litra mleka odlać pół szklanki i resztę zagotować . jaja zmiksować z cukrem waniliowym , dodając mleko i obie mąki, dobrze rozmieszać aby nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko, zagotować budyń . Ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać ostudzony budyń , utrzeć gładki krem.
  • 3. Przekładamy placki kremem dobrze dociskając. Ciasto szczelnie zawinąć w folie spożywcza i wkładamy na cała dobę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować