Przesmaczne hrupące duże pierożki,smażone w glębokim oleju,dla smakoszy wschodniej kuchni i nie tylko.Polecam.Palcy lizać.
45 min
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
170 ml mleka
1 jajko
odrobina soli
Farsz:
30 dag mięsa mielonego wiepszowego
cebuła duża
koperek
sól
pieprz
woda
Dodatkowo 1 litr oleju do smażenia
Ukrainśki czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:z mąki,jajka,mleka i soli,zagnieść elastyczne ciasto,tak jak na pierogi.Pozostawić na 20-30 minut.
Farsz:cebule zetszyć na tarce,dodać do mięsa,dodać 1 szklanku wody,sól,pieprz.Wszystko dobże wymieszać.
Ciasto rozwalkować na cienko ,posmarować olejem.Zwinuć w rolade,pokrojić na niewielkie kawalki.Puzniej kazdy kawałek namoczyć w mące z obu stron i walkować na okrąglo.Na środek nakladamy farsz i zlepiamy jak pierogi.Trochy rozciągamy.Kiedy wszystko wyrobimy,smażymy w glębokim oleju na rómiano z obu stron.Smacznego!!
Porady
Do farszu też można dodać 2 ząbki czosku.Najlepiej czebureki smakują na cieplo!!!
Komentarze