Ukraiński kugiel kartoflany z wędzonką

1.5 (2 ocen)

  • 30 min

Przepis jest z kuchni ukraińskiej

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 średniej wielkości cebule
    30 dag wędzonki (boczku, kiełbasy, resztek pieczeni)
    1 kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 suszone grzyby
    3 łyżki oleju
    2 łyżki bułki tartej
    suszony majeranek
    mielona słodka papryka
    kminek
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ukraiński kugiel kartoflany z wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać letnią wodą (pół szklanki). Odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia, odcisnąć, posiekać. Kajzerkę zalać wodą, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać. Jedną cebulę oraz wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Pozostałą cebulę zetrzeć na tarce. Pokrojoną cebulę razem z wędzonką podsmażyć na łyżce oleju. Dodać grzyby, chwilę smażyć razem.
  • 2. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Masę ziemniaczaną wymieszać ze startą cebulą. Dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko. Doprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz mieloną papryką. Wyrobić masę.
  • 3. Formę dokładnie nasmarować łyżką oleju i wysypać bułką tartą. W przygotowanej formie rozsmarować porcje masy ziemniaczanej, przekładając je cebulką z wędzonką i grzybami. Wierzch masy wyrównać. Posmarować resztą oleju.
    Formę z masą wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180˚C. Gotowy kugiel podawać z pikantnymi sosami i surówką z kiszonej kapusty.

Porady

Ja nie miałam kapusty kiszonej więc dałam ogórki kiszone. Sos zrobiłam pomidorowo-paprykykowy z dodatkiem ajwaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować