Ukraińskie gołąbki

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ukraińskie gołąbki, czyli kapuściane zawijasy z nadzieniem z ziemniaków i kaszy :) Na Ukrainie oraz w niektórych regionach Polski były przyrządzane jako opcja zastępcza mięsnego obiadu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1kg ziemniaków
    około 200g kaszy (najlepiej smakują z gryczaną, ale można użyć dowolnej)

    przynajmniej pół szklanki suszonych grzybów
    cebula
    jajko (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    łyżka majeranku
    liście kapusty
    około 0,5l bulionu
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ukraińskie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę (całą główkę) lekko obgotowujemy w dużym garnku - dzięki temu liście będą bardziej elastyczne. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ścieramy ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Pamiętajmy, że nie wolno ich odcedzać, sok z ziemniaków wchłonie się w kaszę. Do papki ziemniaczanej dodajemy surową kaszę, jajko, majeranek, solimy i pieprzymy. Na patelni złocimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy do niej grzyby (musimy je również drobno posiekać) i przesmażamy chwilę. Czekamy aż lekko przestygnie i dokładamy do ziemniaków i kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zdejmujemy liście kapuściane, odcinamy ich twarde części. Faszerujemy liście i zwijamy je. Naczynie żaroodporne wykładamy gorszymi listkami (porwanymi, grubymi), dzięki temu gołąbki nie przypalą się. Układamy nasze gołąbki i zalewamy bulionem (można też dolać wodę pozostałą z namaczania grzybów). Pieczemy pod przykryciem około 1,5h w temperaturze 160-170'C. Można później zdjąć przykrywkę, aby gołąbki ładnie przypiekły się. Znaczna część bulionu wsiąknie w kaszę i wyparuje.

Porady

Gołąbki podajemy z ulubionym sosem - pomidorowym, koperkowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować