Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta.
1.Bakalie i miód przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, odstawaimy do ostudzenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na 2 równe części. Jedną wałkujemy, wykładamy na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy powidłami. Drugą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nakładamy porcję masy bakaliowej, sklejamy, formując kulkę. Przygotowane kulki bakaliowe układamy na powidłach, układając 4 rzędy po siedem kulek. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 30 min. w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Z mleka odlewamy szklankę, mieszamy w nim budynie i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kieliszek rumu. Krem wkładamy na upieczone ciasto z kulkami. Na wierzch układamy biszkopty skropione rumem. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej, polewamy ciasto.
Komentarze