Ule Karoliny

4.48 (171 ocen)

Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta.

Składniki:

  • Ciasto:

    500 gram mąki pszennej

    100 gram cukru

    150 gram margaryny

    100 gram miodu

    1 jajko

    1,5 łyżeczki sody

    1,2 szklanki śmietany 18 %

    Masa bakaliowa:

    0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

    0,5 szklanki posiekanych migdałów

    0,5 szklanki rodzynek

    0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej

    0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek

    0,5 szklanki miodu płynnego

    Krem:

    700 ml. mleka

    3 łyżki mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    150 gram cukru

    1 cukier waniliowy

    375 gram masła roślinnego

    kieliszek rumu

    Dodatkowo:

    1 słoik powideł śliwkowych

    1 op. okrągłych biszkoptów

    0,5 szklanki rumu

    100 gram czekolady gorzkiej

    100 ml. śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ule karoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie i miód przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, odstawaimy do ostudzenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na 2 równe części. Jedną wałkujemy, wykładamy na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy powidłami. Drugą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nakładamy porcję masy bakaliowej, sklejamy, formując kulkę. Przygotowane kulki bakaliowe układamy na powidłach, układając 4 rzędy po siedem kulek. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 30 min. w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Z mleka odlewamy szklankę, mieszamy w nim budynie i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kieliszek rumu. Krem wkładamy na upieczone ciasto z kulkami. Na wierzch układamy biszkopty skropione rumem. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej, polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować