zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nic nie smakuje zimą lepiej niż zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaczkami i siekanym koperkiem. To nasza ulubiona zupka , aromatyczna, gęsta i lekko kwaskowata.Przepis na udaną ogórkową jest prosty. Im smaczniejsze ogórki, tym smaczniejsza zupa.

  • 45 min

Składniki:

  • około 2 litry wody
    ćwiartka kurczaka
    woreczek ryżu brązowego
    1 większy ziemniak
    5-6 ogórków kiszonych
    kawałek selera
    pietruszka
    1-2 marchewki
    koperek
    śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy ćwiartkę kurczaka i gotujemy około 15 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, seler pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach - wrzucamy do gotującego się mięsa. Ryż opłukujemy i wrzucamy do zupy. Całość gotujemy około 20-25 minut. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy pod koniec gotowania, gdy wszystkie warzywa są miękkie a ryż ugotowany. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i posypujemy koperkiem. Na koniec jeśli chcemy zupę doprawiamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Porady

Ogórki trzeba dodać do zupy na samym końcu, inaczej pozostałe warzywa nie ugotują się do miękkości, tylko pozostaną twarde.

Komentarze

Podobne przepisy