"Uszka" z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

...po mojemu

  • 3 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    200 g mąki
    1 jajko
    50-100 ml wody mineralnej
    sól
    Farsz:
    100 g grzybów suszonych
    100 g kapusty kiszonej
    1 cebula
    3 łyżki masła
    1 płaska łyżka bułki tartej
    sól ,pieprz
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"uszka" z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Uszka" z kapustą i grzybami 1. Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny. Następnie opłukać je i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować około godziny ,tak by na koniec nie pozostało prawie nic płynu. Kapustę obgotować z liściem laurowym. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na połowie masła. Grzyby ,kapustę i cebulę zemleć w maszynce. Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć masę grzybową ,podsmażać 5-8 min. Dodać łyżkę bułki tartej ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
  • "Uszka" z kapustą i grzybami 2. Mąkę wysypać na stolnicę ,zrobić wgłębienie ,w które wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto ,dodając wodę mineralną. Ciasto powinno być gęstsze niż na pierogi ,ale nieco rzadsze niż na makaron. Rozwałkować cienko i okrągłą foremką ( na typowe uszka użyć kieliszek lub wąską szklankę- ja wolę po swojemu robić ,użyłem kieliszka do martini ) wykrawać koła. Na środek każdego nałożyć farsz ,zlepić. Gotować w osolonym wrzątku od czasu wypłynięcia ok 2 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować