Urodzinowy misio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE CIASTA: 6 BIAŁEK UBIĆ NA SZTYWNO ZE SZCZYPTĄ SOLI, DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA. DODAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. PIEC W PROSTOKĄTNEJ BLASZCE O WYMIARACH 24 CM / 38 CM.
PRZYGOTOWANIE 1 MASY: UGOTOWAĆ BUDYŃ Z CUKREM. UTRZEĆ PALMĘ I DODAĆ WYSTUDZONY BUDYŃ.
PRZYGOTOWANIE 2 MASY: PALMĘ UTRZEĆ, CZEKOLADĘ ROZPUŚCIĆ W KĄPIELI WODNEJ. NA PARZE UBIĆ BIAŁKA, DODAĆ DO NICH CUKIER, CAŁY CZAS UBIJAJĄC. NA KOŃCU DODAĆ ŻÓŁTKA I UBIĆ. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. DO UTARTEJ PALMY DODAĆ POWOLI MASĘ JAJECZNĄ I OSTUDZONĄ CZEKOLADĘ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
CIASTO WYJĄĆ Z BLASZKI. WYKROIĆ KSZTAŁT MISIA. PRZEKROIĆ NA POŁOWĘ, SKROPIĆ PONCZEM Z WÓDKĄ I PRZEŁOŻYĆ MASĄ BUDYNIOWĄ. PRZYKRYĆ DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA. Z WYKROJONYCH CZĘŚCI CIASTA ZROBIĆ I UŁOŻYĆ NOS I CZTERY ŁAPKI. WIERZCH I BOKI POSMAROWAĆ MASĄ JAJECZNĄ. KOLOROWYMI PISAKAMI POMALOWAĆ MISIA.
Komentarze