Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń

4.5 (186 ocen)

  • 4 godz.

Kolorowy i smaczny tort, którego słodycz przełamana została nutą wiśni. Na specjalne okazje idealny. Bardzo reprezentatywny i mega smaczny ;) Mój Facet na swoją okrągłą rocznicę oszalał na jego punkcie ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    3 jajka
    8 dag cukru zwykłego
    10 dag mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    4 jajka
    4 łyżki cukru zwykłego
    8 łyżek orzechów włoskich zmielonych
    1 ½ łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto jasne:
    3 jajka
    8 dag cukru zwykłego
    10 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    1 tabliczka czekolady (u mnie tabliczka milki)
    ½ szklanki mleka
    10 dag margaryny
    1 szklana cukru zwykłego
    2 łyżki kakao
    ½ kostki masła
    ½ kostki margaryny

    Masa waniliowa:
    ½ l mleka
    3 żółtka
    6 dag mąki ziemniaczanej
    17 dag cukru zwykłego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 margaryna

    Dodatkowo:
    - zmielone orzechy do dekoracji (około 10 dag)
    - puszka brzoskwiń w syropie
    - drylowane wiśnie w syropie
    - wódka
    - opcjonalnie lukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy z podanych składników trzy biszkopty: kakaowy, orzechowy oraz jasny w tortownicy o średnicy 27cm.
  • 2. Następnie gotujemy krem waniliowy z podanych składników. Odczekujemy jak wystygnie i ucieramy go z kostką masła. Ja osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę spirytusu i łyżeczkę soku z cytryny aby krem się nie zważył i był smaczniejszy.
  • 3. Kolejno gotujemy krem czekoladowy z podanych składników (czekolada, mleko, margaryna, cukier, kakao). Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i ucieramy następnie z masłem i margaryną. Również do niego dodaję sok z cytryny i spirytus.
  • Urodzinowy tort  czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni brzoskwiń - góra udekorowana 4. W między czasie odcedzamy drylowane wiśnie i pokrapiamy je wódką oraz kroimy brzoskwinie z puszki w drobną kostkę i też odsączamy ich sok.
  • Urodzinowy tort  czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni brzoskwiń - przekrój kawałek 5. Przekładanie:
    Ciasto kakaowe+ ½ masy czekoladowej + wiśnie + ½ masy czekoladowej + ciasto orzechowe + ½ masy waniliowej + brzoskwinie+ ½ masy waniliowej + ciasto jasne + dekoracja.

Porady

Polecam upiec placki dzień wcześniej aby się odstały i nie były tak świeże do przekładania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Masa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować