Tort Urodzinowa fantazja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Szukając przepisu na tort dla przyjaciółki, nic nie przyciągało mojej uwagi. Postanowiłam więc ponieść się fantazji.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki krupczatki, 3 łyżki kakao, proszek do pieczenia
    Biszkopt kawowy: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1 łyżka kawy parzonej, proszek do pieczenia
    Masa kawowa: 4-5 łyżek kawy parzonej/ 1/3-1/2 szklanki wody, 2 jajka, 1,5 kostki masła, 4 łyżki cukru pudru, spirytus do smaku
    Masa jogurtowa: 450 g jogutru brzoskwiniowego, 4 łyżki żelatyny/ 1/2 szklanki wody

    Powidła czereśniowe
    Spirytus
    Opcjonalnie podłużne biszkopty do ozdoby (około 30 na tortownicę o średnicy 25 cm), wstążka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopty z podanych składników.
    Biszkopt kakaowy: Ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać, połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Piec przez około 30 min w temperaturze 180 st.
    Biszkopt kawowy: Również ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenie dodawać stopniowo do masy jajecznej. Piec przez około 20 min w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu biszkopt kawowy przeciąć na pół.
  • 2. Masa kawowa: kawę zaparzyć w podanych proporcjach i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na pulchną masę, Jajka ubić z cukrem na parze.
    Do utartego masła dodawać stopniowo przesudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus. Można dodać również trochę fusów z kawy.
  • 3. Masa jogurtowa: rozpuszczoną w gorącej wodzie wystudzoną żelatynę wymieszać z zimnymi jogurtami. Odstawićdo stężenia.
  • 4. Złożyć tort wg kolejności:
    - biszkopt kakaowy nasączony kawą i spirytusem
    - powidła czereśniowe
    - masa kawowa
    - biszkopt kawowy nasączony kawą i spirytusem
    - masa jogurtowa
    - powidła czereśniowe
    - biszkopt kakaowy nasączony kawą i spirytusem
    Częścią masy kawowej można pokryć boki tortu, co ułatwi umieszczanie biszkoptów.


    Opcjonalnie polewa czekoladowa.

Porady

Średnica tortownicy 25 cm. Przy przygotowywaniu masy jajecznej: najpierw ubić białka, dodać żółtka i cukier. Wszystko umieścić w kąpieli parowej (garnek w garnku) i miksować do ogrzania masy jajecznej. Biszkopty można skrócić w zależności od wysokości tortu, wygląda to estetyczniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować