• 1 godz. 10 min

Pyszne kakaowe ciasto z bitą śmietaną palce lizać. Ciasto bardzo łatwo i szybko zrobić a w smaku niebo dla podniebienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    600 mililitrów śmietany 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 łyżeczki żelatyny
    Konfitura najlepiej z kwaśnych owoców: np. czarna porzeczka
    Tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

W-z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy nie będzie czuć kryształków cukru dodajemy żółtka - miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy 24 x 36 cm. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C 30 min.
    Ochłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody - po ostudzeniu łączymy z ubitą śmietan.
    Ostudzone ciast przekrajamy, pierwsza warstwę smarujemy konfiturą następnie wykładamy bitą śmietanę przykrywamy drugą warstwą ciasta.
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy i polewamy ciasto.
    Smacznego!!!

Porady

Jeżeli nie mamy kwaśniej konfitury możemy np. do dżemu truskawkowego dodać trochę kwasku cytrynowego. Aby biszkopt był bardziej puszysty możemy użyć 6 jaj.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.64 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Niebo w gębie

To może cię zainteresować