Waniliowo-limonkowe ciasto ryżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przecudowne w smaku,lekkie,orzeźwiające ciasto ryżowe.Mój przepis na wypiek puszysty,lecz wilgotny.Pachnie limonką i wanilią. Czasami niewiele potrzeba, aby wyczarować udane i oryginalne ciasto.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały/2 saszetki): 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - limonki (lub 6 łyżek soku z limonek w butelce): 2 sztuki
    - aromat waniliowy: 1 łyżka
    - cukier: 100 gramów
    - glukoza: 2 łyżki
    - mleko: 50 mililitrów
    - mąka kukurydziana: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - żurawina (suszona,całe owoce): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Waniliowo-limonkowe ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut).Odcedzić,ostudzić.Wrzrucić do dużej miski,wlać zimne mleko,aromat waniliowy,sok z limonki,wymieszać.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.Żółtka utrzeć z cukrem i glukozą,dodać do ryżu.Wsypać mąkę kukurydzianą,proszek do pieczenia,wymieszać.
  • 3. Formę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem, posypać wewnątrz bułką tartą.
  • limonkowe ciasto ryżowe 4. Do ciasta dodać ubite białka,delikatnie wymieszać.Przelać do formy.Posypać owocami żurawiny.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem.
  • 5. Uwaga:patrząc na przekrój wypieku widać,że ryż nie jest rozgotowany.Ważne ,aby ciasto miało odpowiednią konsystencję,dlatego dodatek glukozy i mąki kukurydzianej ma istotne znaczenie.Mogę pokusić się o stwierdzenie,że wiele serników przy nim blednie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Limonka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować