Przecudowne w smaku,lekkie,orzeźwiające ciasto ryżowe.Mój przepis na wypiek puszysty,lecz wilgotny.Pachnie limonką i wanilią. Czasami niewiele potrzeba, aby wyczarować udane i oryginalne ciasto.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż (biały/2 saszetki): 200 gramów
- jajka: 4 sztuki
- limonki (lub 6 łyżek soku z limonek w butelce): 2 sztuki
- aromat waniliowy: 1 łyżka
- cukier: 100 gramów
- glukoza: 2 łyżki
- mleko: 50 mililitrów
- mąka kukurydziana: 6 łyżek
- sól: 1 szczypta
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- żurawina (suszona,całe owoce): 0.5 szklanki
Waniliowo-limonkowe ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut).Odcedzić,ostudzić.Wrzrucić do dużej miski,wlać zimne mleko,aromat waniliowy,sok z limonki,wymieszać.
2.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.Żółtka utrzeć z cukrem i glukozą,dodać do ryżu.Wsypać mąkę kukurydzianą,proszek do pieczenia,wymieszać.
3.Formę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem, posypać wewnątrz bułką tartą.
4.Do ciasta dodać ubite białka,delikatnie wymieszać.Przelać do formy.Posypać owocami żurawiny.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem.
5.Uwaga:patrząc na przekrój wypieku widać,że ryż nie jest rozgotowany.Ważne ,aby ciasto miało odpowiednią konsystencję,dlatego dodatek glukozy i mąki kukurydzianej ma istotne znaczenie.Mogę pokusić się o stwierdzenie,że wiele serników przy nim blednie.
Komentarze