Waniliowe ciasteczka renifery

4.48 (187 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :)Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na trzy blachy)
    180 g zimnego masła
    180 g cukru pudru
    350 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    nasionka z 1 laski wanilii
    duża szczypta soli

    dekoracja:
    czerwone M&M's
    rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Waniliowe ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką.
    Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy).
    Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować