Waniliowe ciasto z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieram, kroje na półowki, wydrążam gniazda nasienne
.Półowki jabłek obgotowuję w wodzie przez 2-3 minuty, odcedzam na sitku , odstawiam do wystudzenia.
Makę łączę z posiekana margaryną, dodaję serek waniliowy, jajka,cukry, proszek do pieczenia.
Zagniatam ciasto, dziele na połowe.
Jedna połowę ciasta rozwałkowuję, układam na dnie formy wyłozonej papierem do pieczenia.Na cieście układam kolejno półówki jabłek z rodzynkami umieszczonymi w wydrązanich po gniazdach, -wydrązeniem ku dołowi.
Jabłka posypuję cynamonem.
Druga częśc ciasta rozwałkowuje cienko i przykrywam nim cynamonowe .
jabłka .
Pieke w piekarniku w 180 s C przez 30 -35 minut na złoty kolor.Przed podaniem oprószam cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze