Waniliowe babeczki z białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce za pomocą miksera ucieramy masło i cukier na kremową konsystencję. Następnie wbijamy jajka, dalej miksując do uzyskania puszystej masy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii, mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do papierowych foremek (do każdej czubatą dużą łyżkę). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy.
Kiedy babeczki będą już ostudzone możemy przygotować czekoladową polewę. Tabliczkę czekolady kruszymy w misce którą wkładamy do garnka z gotująca się na dnie wodą. Stale mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady, którą polewamy każdą z babeczek- warstwa około 5mm. Na każdą z babeczek (wychodzi około 16 sztuk) układamy całą truskawkę. Zostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze