Waniliowe babeczki z kremem waniliowym

4.5 (179 ocen)

Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem, ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego ;) Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g cukru (dałam mniej)
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    250 g miękkiego masła
    4 duże jajka
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki mleka

    Krem waniliowy
    300 g miękkiego masła
    ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    4 łyżki mleka
    675 g cukru pudru (dałam mniej)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać, dodać jajka i masło, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt wymieszany z mlekiem i ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 170st.C około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, waniliowy zapach) Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
  • 2. Krem waniliowy: Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodać przesiany cukier puder i nadal miksować,od koniec wlewając ekstrakt wymieszany z mlekiem. Ostudzone babeczki udekorować kremem waniliowym. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Jamie Oliver's FoodTube- Sezonowe słodkości)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować