WANILIOWE RENIFERKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka są o smaku waniliowym, delikatne i kruche, udekorowane czerwonymi cukiereczkami i czekoladą. Z ciastem przyjemnie się pracuje, wycinanie ciastek to prawdziwa przyjemność, zwłaszcza dla dzieci

  • 60 min

Składniki:


  • 180 g zimnego masła
    200 g cukru pudru
    350 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    1 żółtko
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
    szczypta soli
    OZDOBA
    cukierki m&m do ozdoby
    biała czekolada 10 g
    mleczna czekolada 50 g

Waniliowe reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • noski 1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto .
    Utworzyć kulę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Po schłodzeniu rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać kółeczka (można różnej wielkości)
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia
    Po wystudzeniu ciasteczek za pomocą białej rozpuszczonej czekolady przyklejamy czerwone noski
    Z mlecznej czekolady robimy oczka i poroże. Ja robiłam to za pomocą patyczka

Porady

Super ciasteczka dla całej rodziny,rewelacyjna zabawa dla dzieci przy dekorowaniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy