Waniliowy budyń z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona słodka i lekka kolacja lub pełnowartościowe śniadanie - budyń, do tego zdrowy bo warzywny, świetny sposób aby zachęcić warzywo niejadków do ich zjedzenia. Idealna propozycja dla dzieci

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia starta: 500 gramów
    - skrobia ziemniaczana: 35 gramów
    - wanilia lub cukier waniliowy: 16 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - woda: 200 mililitrów
    - rodzynki drobne: 50 gramów
    - płatki pełnoziarniste: 50 gramów
    - stewia: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Waniliowy budyń z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z wodą i wanilią oraz ze stewią, 10 tabletek daje efekt bardzo słodki, możemy ją jednak zastąpić cukrem (laską,aromatem lub dużym opakowaniem cukru waniliowego). Odlewamy ok 1/3 szklanki całości.
  • 2. Gdy mleko się gotuje, dynię myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • 3. Wrzucamy do wrzącego mleka i gotujemy do miękkości ok.10 minut, po czym miksujemy.
  • 4. Skrobię mieszamy z 1/3 szklanki płynu. Wlewamy do dyni i mieszamy, do zagęstnienia, gotujemy ok 2-3 minut, po czym wlewamy do miseczek, wcześniej lekko zmoczonych wodą.
  • 5. Dekorujemy rodzynkami i chrupiącymi płatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować