Moja ulubiona słodka i lekka kolacja lub pełnowartościowe śniadanie - budyń, do tego zdrowy bo warzywny, świetny sposób aby zachęcić warzywo niejadków do ich zjedzenia. Idealna propozycja dla dzieci
Waniliowy budyń z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko gotujemy z wodą i wanilią oraz ze stewią, 10 tabletek daje efekt bardzo słodki, możemy ją jednak zastąpić cukrem (laską,aromatem lub dużym opakowaniem cukru waniliowego). Odlewamy ok 1/3 szklanki całości.
2.Gdy mleko się gotuje, dynię myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
3.Wrzucamy do wrzącego mleka i gotujemy do miękkości ok.10 minut, po czym miksujemy.
4.Skrobię mieszamy z 1/3 szklanki płynu. Wlewamy do dyni i mieszamy, do zagęstnienia, gotujemy ok 2-3 minut, po czym wlewamy do miseczek, wcześniej lekko zmoczonych wodą.
Komentarze