Waniliowy sernik pod kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masło (12 dkg) stopić, żółtka oddzielić od białek. ser biały , cukier puder
( 1 szklanka) , stopione masło i żółtka dokładnie zmiksować ( ja używam blendera, nie muszę wcześniej mielić sera). dodać budyń , wymieszać. białka ubić na sztywno. do masy serowej wmieszać połowę białek, następnie delikatnie drugą połowę ( najlepiej robić to łopatką lub drewniana łyżką) . przełożyć do foremki.
w garnuszku stopić resztę masła, dodać resztę cukru pudru oraz kokos
i wymieszać, wyłożyć na wierzch sernika. wstawić do piekarnika temp 180 stopni na ok 15 minut- aż kokos zacznie się rumienić, następnie zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec ok 40 minut - do suchego patyczka. wystudzić w piekarniku. zimny sernik włożyc na kilka godzin do lodówki.
Komentarze